Міністерство соцiальної політики України


Професійні стандарти сприятимуть покращенню якості кваліфікацій в Україні

5 Грудня 2017, 09:56

Четвертого грудня у Мінсоцполітики під головуванням Першого заступника Міністра соціальної політики Ольги Крентовської відбулося друге засідання робочої групи з питань підготовки Методики розроблення професійних стандартів. Учасники заходу – фахівці Міністерства, представники зацікавлених центральних органів виконавчої влади, соціальні партнери та інші експерти – розглянули вже напрацьований проект документу, а також обговорили остаточні зауваження та пропозиції до нього.

Ольга Крентовська, відкриваючи зібрання наголосила, що «методика професійних стандартів – це фактично початок тих великих змін, які плануються задля покращення ситуації на ринку праці». Адже, за її словами, ринок праці потребує кваліфікованих працівників, рівень освіти і професійної підготовки яких відповідав би актуальним потребам роботодавців у компетентностях фахівців. Важливим інструментом забезпечення якості робочої сили та ефективного використання людських ресурсів є професійні стандарти.

«Після того, як роботодавці визначать вимоги до працівника, будуть відповідно розроблені й освітні стандарти. І ми, нарешті, зрушимо з місця на шляху розв’язання проблеми відповідності попиту й пропозиції у сфері зайнятості та підготовки спеціалістів відповідно до потреб у нашій економіці. Робота велика, але, дійсно, розроблення професійних стандартів має стати відправною точкою. А тому наша спільна робота над Методикою має бути завершена вже найближчим часом», - зазначила Ольга Крентовська.

Нагадаємо, що загальні вимоги до процедури розроблення професійних стандартів встановлено Порядком розроблення та затвердження професійних стандартів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.2017 № 373.

Професійні стандарти сприятимуть покращенню якості кваліфікацій в Україні та наближенню Національної системи кваліфікацій до європейських вимог, удосконаленню освітніх стандартів, приведенню змісту підготовки кадрів у відповідність до потреб роботодавців, підтвердженню результатів професійного неформального навчання, підвищенню якості робочої сили.

З метою надання методичної та практичної допомоги розробникам та забезпечення єдиних підходів і дотримання об’єктивності при розробленні професійних стандартів Мінсоцполітики ведеться робота з підготовки проекту Методики розроблення професійних стандартів, зокрема, створено робочу групу, склад якої затверджено наказом Мінсоцполітики від 25.09.2017 № 1534.

Методика дозволить забезпечити єдині підходи та об’єктивність при розробленні професійних стандартів та їх якість.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/14457.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове