Міністерство соцiальної політики України


Зроблено ще один крок для покращення доступу до ринку праці осіб, які відбули покарання

12 Жовтня 2017, 12:23
11 жовтня відбулось урочисте підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між Міністерством юстиції України, Міністерством соціальної політики України та Державною службою зайнятості (Центральним апаратом).

 

Меморандум підписано заступником Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександрою Чуркіною, заступником Міністра юстиції Дмитром Чернишовим та заступником Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Юлією Жовтяк.

Основною тезою цього документу є співпраця Сторін у проведенні спільних заходів з реалізації прав звільнених осіб на працю та соціальний захист.

Досвід роботи з такими особами свідчить, що більшість з них перед звільненням перебувають у стані стресу, спричиненого з одного боку страхом перед забутим почуттям самостійності та волі, а з іншого – абсолютною безпорадністю, беззахисністю, слабкою підготовленістю до самостійного життя у побутовому, моральному і соціальному відношенні. Має місце відсутність документів, втрата соціальних зв’язків. За роки тюремного відчуження втрачається професійна кваліфікація, майно, житло, що прирікає людину на бродяжництво і рано чи пізно закінчується повторною злочинністю.

Як зазначила заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна „Соціальна адаптація звільнених, як процес пристосування їх до умов соціального середовища, безпосередньо пов’язана як з виховною роботою, що проводиться в установі відбування покарань, так і у відповідних установах соціальної адаптації після їх звільнення. Зрозуміло, що без конструктивної співпраці між різними суб’єктами, дотичними до вирішення проблемних питань засуджених та звільнених осіб, забезпечити їх якісну ресоціалізацію неможливо.”.

Важливість забезпечення конструктивної співпраці у вирішенні не лише питання працевлаштування, а й перенавчання, підвищення інформаційної обізнаності засуджених та звільнених осіб, підтримано колегами з Міністерства юстиції та Державної служби зайнятості (Центрального апарату), про що зазначили у своїх промовах заступники керівників цих органів – Дмито Чернишов та Юлія Жовтяк.

 

Довідково: 

Мінсоцполітики з 2006 року здійснює загальну координацію соціального патронажу осіб, які відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк.

На сьогодні для звільнених осіб функціонує 17 спеціалізованих установ (8 спеціальних будинків-інтернатів для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, 9 центрів соціальної адаптації звільнених осіб).

Протягом 2016 року цими установами обслуговано 1,3 тис. осіб, у тому числі надано допомогу у працевлаштуванні (направлення до підрозділів ДСЗ) 329 особам.

Допомога у соціальній адаптації звільненим особам надається 600 спостережними комісіями (створені місцевими держадміністраціями, а у разі делегування таких повноважень – виконавчими комітетами міських (за винятком міст районного значення) рад). Протягом 2016 року до спостережних комісій звернулось понад 4,2 тис. осіб, з яких отримали допомогу у: працевлаштуванні 540 осіб; відновленні документів 559 осіб; забезпеченні житлом 70 осіб тощо.

Також допомогу звільненим особам, зокрема тим, хто потребує послуги притулку, надають 109 закладів для бездомних осіб, послуги, зокрема соціальні, в яких протягом 2016 року отримали 2,2 тис. звільнених осіб.

 

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/14084.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове