Міністерство соцiальної політики України


Україна посилює заходи з протидії торгівлі людьми з метою трудової експлуатації

7 Липня 2017, 17:51
Торгівля людьми - другий за прибутковістю вид злочинної діяльності. Втягнення людей у торгівлю людьми з метою трудової експлуатації – найбільш поширений метод.

 

За ініціативи заступника Міністра соціальної політики Наталії Федорович та Спеціального представника та координатора ОБСЄ з протидії торгівлі людьми, за підтримки Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні, 06-07 липня 2017 року в Києві пройшла міжнародна конференція на тему «Протидія торгівлі людьми з метою трудової експлуатації».

Участь у конференції взяли представники Міністерства соціальної політики, керівники структурних підрозділів, відповідальних за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми обласних державних адміністрацій, керівники регіональних управлінь Державної служби України з питань праці, представників територіальних підрозділів боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції, судді апеляційних судів, прокурорів,  представники міжнародних та громадських організацій, Посольства США в Україні, Федерації професійних спілок України та міжнародних експертів.

Під час відкриття заходу з вітальним словом до учасників звернулась заступник Міністра соціальної політики Наталія Федорович, Заступник Генерального прокурора Дмитро Сторожук, начальник Управління міжнародного співробітництва Національної поліції Юрій Гладун.

Модератом заходу була Тетяна Руденко, керівник програми «Людська безпека» Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Під час свого виступу Наталія Федорович висловила подяку представникам правоохоронних органів, зокрема Генеральній прокуратурі України, Національній поліції, Міністерству внутрішніх справ за зусилля, які вони докладають у боротьбі з торгівлею людьми, зокрема у посиленні виявлення злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми та підкреслила, що результатом спільної  роботи Уряду України у боротьбі зі злочином торгівлі людьми стало підвищення рейтингу України на міжнародній арені та віднесення країни до Другої групи, про що зазначено у 17-му Звіті Державного Департаменту США про торгівлю людьми.

У своїй презентації Н. Федорович закцентувала увагу присутніх на  основних тенденціях злочину торгівлі людьми, та розповіла про виклики у цій сфері, зокрема про втягнення українців до злочинної діяльності (перевезення наркотичних речовин).

В перший день конференції учасники мали змогу ознайомитись з досвідом у напрямку протидії трудовій експлуатації таких країн, як Бельгія, Велика Британія та Нідерланди.

Другий день міжнародної конференції відкрила Спеціальний представник ОБСЄ з протидії торгівлі людьми Мадіна Джарбусинова, яка у своїй промові наголосила на прогресі України у сфері протидії торгівлі людьми та подякувала Міністерству соціальної політики за багаторічну співпрацю, ініціативність та професійну координацію у роботі з суб’єктами Національного механізму взаємодії, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

Пані Джарбусинова розповіла, які заходи вживає Офіс Координатор проектів ОБСЄ для підтримки держав-членів ОБСЄ у протидії торгівлі людьми.

Свої виступи презентували також представники Генеральної прокуратури, Національної поліції, Верховного суду та Національний Координатор програми Управління ООН з наркотиків та злочинності.

Також, під час другого дня учасники мали змогу попрацювати в групах над трьома блоками питань:

  1. Профілактика, виявлення та реагування на внутрішню торгівлю людьми з метою трудової експлуатації.
  2. Попередження, виявлення та реагування на залучення іноземних громадян в торгівлю людьми  з метою трудової експлуатації.
  3. Попередження, виявлення та реагування на транснаціональну торгівлю людьми з метою трудової експлуатації через посередників, які пропонують працевлаштування за кордоном.

Мінсоцполітики впевнене, що залучення інспекторів з праці до Національного механізму взаємодії дасть хороші результати у виявленні осіб, які потерпіли від торгівлі людьми та покарання підприємців, які порушують норми трудового законодавства.

Конференція стала унікальною платформою для посилення взаємодії між структурними підрозділами обласних державних адміністрацій, відповідальних за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, підрозділами Національної поліції, прокуратури, суддями та інспекторами з праці.

 

 

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/13546.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове