Міністерство соцiальної політики України


Вимога сплати обов’язкової частки платежу, у випадку закриття рахунку по газу зекономленою субсидією, є абсолютно незаконною, - Андрій Рева

15 Червня 2017, 15:17
Міністр соціальної політики України відповів на численні звернення громадян щодо нарахування неіснуючих заборгованостей надавачами послуг під час селекторної наради щодо забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення з 1 січня 2017 р. мінімальної заробітної плати до 3200 грн та виконання постанови Кабінету Міністрів України щодо виплати громадянам невикористаних сум житлових субсидій.

 

Він зазначив, що до Міністерства надійшла величезна кількість звернень від громадян з цього приводу.

«Хочу чітко прояснити – якщо люди зекономили субсидію, і ця субсидія закриває практично усі розрахунки по газу, то вимога сплати обов’язкової частки платежу – абсолютно не законна. Тому несплата обов’язкової частки платежу, в разі наявності невикористаних сум субсидій, не може бути підставою для нарахування отримувачу боргів», - наголосив Міністр.

Урядовець поінформував, що порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг централізованого опалення та теплопостачання, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- і електропостачання для індивідуального опалення регулюються постановою КМУ №534 від 23 серпня 2016 року.

Так, відповідно до існуючих норм, виникнення заборгованостей можливо лише в трьох випадках:

1. у разі споживання домогосподарством послуг понад встановлені соціальні норми;

2. несплата рахунку за спожитий газ у травні 2017 року;

3. наявна заборгованість на початок опалювального сезону, яка не сплачена отримувачем субсидії протягом опалювального періоду (така заборгованість субсидією не перекривається).

«Але є борги, які створюються штучно газопостачальними організаціями, і їх потрібно контролювати. Тому звертаюся до керівників органів соціального захисту населення, які повинні провести звірку з відповідними постачальниками послуг та інформувати керівництво обласних державних адміністрацій і правоохоронні органи про виявлені порушення з боку таких організацій. Ті, хто намагається нажитися на людях, – повинні притягатися до відповідальності», - резюмував Андрій Рева. 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/13450.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове