Міністерство соцiальної політики України


У Краматорську пройшла прес-конференція «Досвід впровадження Національного механізму взаємодії в сфері протидії торгівлі людьми в Донецькій області»

25 Травня 2017, 17:49
Донецька обласна Ліги ділових і професійних жінок разом з управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації 25 травня 2017 року у Антикризовому медіа-центрі провели прес - конференцію «Досвід впровадження Національного механізму взаємодії в сфері протидії торгівлі людьми в Донецькій області».

 

Спікерами виступили  начальник відділу сім’ї, молоді та гендерної рівності управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, уповноважена особа по роботі з постраждалими від торгівлі людьми в питань надання статусу та отримання допомоги; Дзюмак Володимир Петрович – заступник директора обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;  Касьяненко Вікторія Миколаївна – член Донецької обласної Ліги ділових і професійних жінок, асистент координатору проекту ОБСЄ;Татаренкова Ольга Віталіївна – член Донецької обласної Ліги ділових і професійних жінок, тренер-методист проекту.

Ні для кого не секрет, що Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції (МОМ), з 1991 року по теперішній час, понад 160000 українців постраждали від торгівлі людьми, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Зростає також проблема внутрішньої торгівлі людьми.

Проблема загострилася с початком бойових дій в Донбасі. В країні з’явилися тисячі людей, що були вимушені залишити свої домівки, податися в різні, під час незнайомі,  населені пункти, де їм дуже складно знайти роботу - джерело забезпечення свого існування. Стан, в якому знаходяться ці люди, можна охарактеризувати як уразливий, вони під час не в змозі приймати адекватні рішення, що стосуються пропозицій, щодо роботи. Ось і хапаються за об'яви з вигідними пропозиціями працевлаштування за кордоном, які можна побачити на стендах оголошень в любому місті країни, як за рятувальний круг, не припускаючи, якими можуть бути наслідки необдуманого згоди.

Програма протидії торгівлі людьми Україні розпочала свою роботу в далекому 1998 році. З того ж часу в цій програмі працює Донецька обласна Ліга ділових і професійних жінок (ДОЛДПЖ).  Останнім часом ОБСЄ є одним із партнерів ДОЛДПЖ в проектах, що спрямовані на протидію торгівлі людьми.

Ця співпраця почалася у 2009 - 2011 рр. з пілотування Національного механізму взаємодії (НМВ) суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Чернівецькій та Донецькій областях та першої фази поширення НМВ у Хмельницькій, Вінницькій, Луганській та Харківській областях протягом 2012-2013 рр.

        Побачивши позитивні результати цих проектів, Міністерство соціальної політики України звернулося до Координатора проектів ОБСЄ в Україні із проханням продовжити таку роботу в інших регіонах України.

Згідно проекту, впровадження регіонального компоненту в Донецькій області відбувається з листопаду 2014 до  грудня 2019 року.

Головні завдання проекту: 1. Підсилити спроможність суб’єктів Національного Механізму Взаємодії щодо надання ефективної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми (іншими словами, навчити представників суб’єктів НВМ виявляти постраждалих та за допомогою наявних інструментів  оказувати жертвам торгівлі людьми потрібну їм різноманітну допомогу); 2. Підвищити обізнаність населення щодо існуючого державного механізму надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми (іншими словами, надавати пересічним громадянам інформацію про те,  що держава через суб’єктів НМВ, оказує реальну допомогу постраждалим від торгівлі людьми, щоб ця інформація різними шляхами дійшла до постраждалих від торгівлі людьми).

За черговий період проекту з червня 2016 по травень 2017 року фахівцями Ліги  було організовано та проведено 8 тренінгів для робітників державних служб, які приймають участь в реалізації Національного механізму взаємодії та мають обов’язки по наданню допомоги виявленим жертвам торгівлі людьми. Пройшли навчання 145 держслужбовців, серед яких  представників соціальних служб - 76 осіб , інспекторів ППС – 37 осіб, прикордонників – 32 особи.

Також, в межах проекту, тренерами Ліги проведено  2 тренінгі для тренерів (ТОТ) з числа держслужбовців, які в свою чергу, могли транслювати отримані знання в своїх службах.

Дуже важливу роботу в проекті виконує експерт проекту, який проводить мультидисциплінарні оперативні виїзні наради  консультантів для уповноважених з надання статусу. Так, вже було проведено 5 виїзних нарад. 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/13245.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове