Міністерство соцiальної політики України


Фахівці Мінсоцполітики та ФПУ обговорили шляхи розширення економічних прав і можливостей жінок у контексті європейської стратегії України та змін у сфері праці

23 Травня 2017, 16:27
23 травня відбулося засідання круглого столу „Ґендерна рівність у світі праці. Розширення економічних прав і можливостей жінок у контексті європейської стратегії України та змін у сфері праці”, організоване Федерацією профспілок України та Регіональним представництвом Фонду ім.Ф. Еберта. Участь у заході взяли також і фахівці Міністерства соціальної політики.

 

Увага акцентувалася на обговоренні питань ґендерного виміру зайнятості, часткової та неформальної зайнятості, секторальної та професійної зайнятості, ґендерних диспропорцій в оплаті праці. Йшлося також про галузеві та регіональні аспекти просування стандартів гендерної рівності в економічній сфері України і забезпечення дотримання міжнародних зобов’язань щодо ґендерної рівності у світі праці.

Як наголошувалося в процесі дискусії, в Україні все ще спостерігається нерівність чоловіків і жінок при прийнятті політичних та економічних рішень. Це проявляється в низькому представництві жінок на керівних посадах, у тому числі бізнес-структурах, розриві в оплаті праці чоловіків і жінок, низькому рівні економічної активності жінок, наявності фактів дискримінації за ознакою статі.

Начальник відділу ґендерної політики Департаменту сімейної, ґендерної політики та протидії торгівлі людьми Мінсоцполітики Наталія Богданова повідомила, що у квітні цього року було затверджено Концепцію Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року та вже розроблено проект і самої Програми, з основними положеннями якої фахівець Міністерства й ознайомила присутніх.

«Проект Державної соціальної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року Мінсоцполітики розробило з урахуванням Заключних зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок. Проект документа наразі опрацьовується в областях, центральних органах виконавчої влади, а також Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні», - поінформувала Наталія Богданова.

За її словами, у проекті документа профспілки пропонується визначити учасниками заходів, спрямованих на зменшення розриву в оплаті праці. Зокрема, при здійсненні перевірок виконання роботодавцями законів України „Про зайнятість”, „Про рекламу”, „Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”, при здійсненні контролю за включенням до колективних угод положень щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та їх виконанням, за створенням сприятливих умов на підприємствах, організаціях та установах усіх форм власності для працівників з малолітніми дітьми.

Зокрема, Мінсоцполітики за участю профспілок планується розроблення та затвердження Положення про діяльність дитячих кімнат в установах та організаціях.

Передбачається також перегляд переліку заборонених професій і секторів та заохочення та полегшення доступу жінок до раніше заборонених професій шляхом покращення умов праці, охорони здоров’я та безпеки.

Це ті завдання, виконання яких дозволить зменшити нерівність у кожній конкретній організації, покращити якість життя працівників та їхніх сімей і забезпечити сталий розвиток держави в цілому, наголошують у Мінсоцполітики.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/13226.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове