Міністерство соцiальної політики України


Наталія Федорович визначила з представниками Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією напрями взаємодії

16 Травня 2017, 17:39
Бар’єри, які існують в Україні щодо доступу до послуг у сфері ВІЛ та туберкульозу, а також напрями подальшої співпраці стали предметом обговорення під час зустрічі заступника Міністра соціальної політики Наталії Федорович з представниками Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією Сергієм Кондратюком та Оленою Дзвонковською.

 

Наталія Федорович підкреслила, що в Україні високо цінують допомогу, яку надає Глобальний фонд у забезпеченні українських хворих необхідними ліками. Щороку він надає Україні грант. З 2003 року вже перераховано понад 500 мільйонів доларів. До 23 травня ц.р. буде подано чергову заявку України до Глобального фонду на наступні 3 роки щодо фінансування заходів у 2018-2020 роках.

Нагадаємо, Глобальний Фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією був заснований ООН у січні 2002 року для покращення фінансування національних програм, спрямованих на боротьбу зі СНІДом, туберкульозом та малярією, у країнах з недостатньою кількістю власних ресурсів.

Наразі Сергій Кондратюк повідомив, що нині їх місія на чолі з директором «APM Global Health» Дейвом Барроузом проводить первинне дослідження з метою оцінки стану справ, для цього вони зустрічаються з представниками різних дотичних центральних органів виконавчої влади. Візиту до Мінсоцполітики вони надають особливого значення, адже проблема СНІДу та туберкульозу – не лише медична, а й соціальна.

Заступник Міністра соціальної політики поінформувала про програми та проекти, які впроваджуються Міністерством у зазначеній сфері. Створення ефективної системи реагування та протидії поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу є ключовим питанням, яке включає три компонента – обізнаність населення про проблему, лікування хворих та профілактичні заходи.

На місцевому рівні медичні та соціальні компоненти впроваджуються паралельно. У Мінсоцполітики вважають, що необхідно об’єднати ці компоненти для ефективного надання соціально-медичних послуг з профілактики хвороб.

«Надзвичайно важливим є питання дискримінації хворих на туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Його варто виділити в окремий напрямок роботи. Ми маємо створити систему ефективного реагування і протидії. І тут одне з наших ключових завдань – проведення якісної інформаційної кампанії. Дорослим треба пояснити, що хворі люди є і вони будуть, що ми маємо їм допомогти в лікуванні і забезпечити профілактику, аби хвороба не поширювалася. А також дорослі повинні знати, що робити, аби не потрапити в проблему, і що робити, якщо в неї вже потрапив. І у дітей слід формувати певне ставлення. А тому навчальні й виховні програми для дітей повинні містити необхідні меседжі», - наголосила Наталія Федорович.

Також, за словами заступника Міністра, має бути чітке розмежування і переадресація у медичній і соціальній сфері. «Треба визначити межу дотичності й відпрацювати систему, бо соцзахист не може відповідати за вирішення медичних проблем», - сказала вона.

Наталія Федорович підкреслила важливість створення системи реагування на сексуальне насильство, спричинене конфліктом. Жінки, які стали жертвами сексуального насильства, мають мати доступ до повної медичної допомоги, в тому числі до екстреної контрацепції та профілактики зараження ВІЛ/СНІДом, до послуг підтримки психічного здоров’я та психологічної підтримки. Для профілактики поширення соціально небезпечних хвороб вкрай важливе комплексне медичне обстеження демобілізованих учасників АТО.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/13170.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове