Міністерство соцiальної політики України


Відбулось перше засідання національної платформи раннього втручання

16 Травня 2017, 07:14

11 травня у Києві відбулось перше засідання Платформи політичного діалогу щодо створення в Україні системи послуг раннього втручання-підписантів Меморандуму.

Нагадаємо, що 13 квітня Уряд України підтримав ініціативу Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ) та Всеукраїнського громадського об’єднання «Національна асамблея людей з інвалідністю України» щодо запровадження національної платформи раннього втручання.  Ця платформа будуватиме діалог між громадянським суспільством і урядом щодо системного підходу до послуг раннього втручання в Україні, що допомагатиме маленьким дітям з інвалідністю, порушеннями розвитку та ризиком їх виникнення і їхнім батьками.

Меморандум підписали Міністерство охорони здоров'я, Міністерство освіти і науки, Міністерство соціальної політики, Національна Асамблея людей з інвалідністю України, Благодійний фонд «Інститут раннього втручання», Всеукраїнська Фундація «Захист прав дітей», Фундація «Soft Tulip» (Нідерланди), Європейська асоціація раннього втручання «EURLYAID»,   Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Створення системи раннього втручання запровадить міждисциплінарну і комплексну сімейно-центровану допомогу від держави та неурядових організацій для дітей та їхніх сімей. Платформа, що створена в рамках підписаного Меморандуму, аналізуватиме найкращий міжнародний та національний досвід функціонування системи раннього втручання, знаходитиме спільні підходи в створенні системи раннього втручання в Україні, формуватиме пропозицї щодо внесення змін до національного законодавства, а також підвищуватиме обізнаність суспільства і сімей з дітьми про раннє втручання.

Створено Координаційну раду Платформи, куди увійшли представники від ключових міністерств-підписантів меморандуму, представники від національних та міжнародних організацій/підписантів та представники ОДА з пілотних регіонів, зокрема, Харківської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Луганської областей.

В МОЗі відбулось перше засідання національної платформи раннього втручання

Учасникам засідання було представлено бачення українських експертів щодо філософії та системи надання послуги раннього втручання. Відбулась презентація проектів у сфері РВ, що реалізуються в Україні державними та недержавними організаціями, міжнародними партнерами.

Пілотні регіони надали інформацію щодо стану справ на місцях, проблемних питань та перспектив їх вирішення.

Учасники обговорили стратегію функціонування Платформи та спланували свої подальші дії.

Довідка:

Раннє втручання це міждисциплінарна сімейно-центрована комплексна допомога для сім'ї з дитиною від народження до 4-х років, що має інвалідність,  порушення розвитку чи ризик їх виникнення. Система раннього втручання підтримує всю сім'ю, даючи їй навички, необхідні для забезпечення найкращих умов для збереження здоров'я дитини, її розвитку і освіти. Це допомагає запобігти прогресуванню розладів, а також попереджає інституціоналізацію дітей. Завдяки ранньому втручанню діти і батьки отримують знання, навички, що дозволяють їм ефективно інтегруватися в громади.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/13163.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове