Міністерство соцiальної політики України


Відбулося засідання Експертної ради з питань запобігання та протидії дискримінації, яка діє при Мінсоцполітики

28 Квітня 2017, 20:12

Під час засідання консультативно-дорадчого органу при Мінсоцполітики – Експертної ради з питань запобігання та протидії дискримінації за ознакою статі під головуванням заступника Міністра соціальної політики Наталії Федорович обговорено результати розгляду 8-ми звернень, які надійшли на розгляд Експертної ради, 6 з яких стосувались дискримінаційної реклами. Експерти визнали дискримінаційними п’ять з них. Переважно, це сексистська зовнішня реклама, розміщена на вулицях Києва та Харкова, про що ґрунтовно поінформувала генеральний директор всеукраїнської громадської організації „Українська Асоціація Маркетингу” Ірина Лилик.

На даний час за результатами розгляду звернень у 2-х місцях дискримінаційна реклама знята.

Також дискримінаційною визнана реклама, розміщена на упаковці обкладинок для підручників 8 класу. В даний час справа передана до суду. Як зазначила член експертної ради Валентина Бондаровська, для попередження таких фактів необхідно проводити ґендерну експертизу всього, що потрапляє в руки дітей. До цієї роботи планується залучити Міністерство освіти і науки України.

Експертною радою також обговорено Порядок розгляду звернень з питань дискримінації за ознакою статі в частині оптимізації термінів розгляду звернень, визначення прийнятності для розгляду Експертною радою скарги, а також обліку таких звернень та ознайомлення широкого кола громадськості.

Для попередження дискримінації за ознакою статі та визначення відповідальності рекламодавців та виробників реклами за порушення вимог статей 7 і 8 Закону України „Про рекламу” будуть внесені відповідні зміни до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про рекламу (постанова Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2014 року № 693).

Члени експертної ради підтримали пропозицію Наталії Федорович провести у травні цього року прес-конференцію з питань протидії дискримінації за ознакою статі та попередження поширення реклами, яка носить ознаки сексизму та зводить роль жінки до сексуального об’єкту.

Крім того, Мінсоцполітики разом з Українською Асоціацією Маркетингу планується проведення низки тренінгів в Одесі, Дніпрі, Хмельницькому, Ужгороді, Львові, Полтаві та Києві в рамках проекту „Розробка та впровадження механізму попередження появи дискримінаційної реклами в інформаційному просторі через поширення досвіду співпраці Мінсоцполітики з громадськими організаціями”.

Також під час заходу голова Національної ради жінок України Людмила Порохняк-Гановська вручила орден „Жінка. Мир. Безпека” заступнику Міністра соціальної політики України Наталії Федорович, відзначивши її особистий вагомий внесок для розробки, прийняття та впровадження такого важливого для України документу, як Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 „Жінки, мир, безпека” на період до 2021 року.

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/13081.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове