Міністерство соцiальної політики України


По деяких напрямах гідної праці Україна досягла позитивних тенденцій, - Віктор Іванкевич

26 Квітня 2017, 10:06
Створення належних умов для гідної результативної праці є одним із головних чинників реалізації політики соціально орієнтованої держави, в якій людина визнається вищою соціальною цінністю. Стратегія МОП щодо гідної праці отримала широкомасштабну міжнародну підтримку на самому високому політичному егіональному та глобальному рівнях, зокрема, й в Україні.

 

На цьому наголосив Державний секретар Міністерства соціальної політики Віктор Іванкевич під час Міжнародної науково-практичної конференції «Імперативи та інноваційні механізми забезпечення гідної праці в умовах становлення новітньої економіки», що розпочалася вчора в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана і нині продовжує свою роботу

 У заході беруть участь понад 100 вітчизняних та зарубіжних науковців, представників органів соціального партнерства.

 «МОП започаткувала оперативну новацію − розробку програм гідної праці по країнах. Знаковими для нашої держави стали Програми гідної праці, які були реалізовані у 2006-2007,  2012-2015 роках. Нова Програма гідної праці на 2016-2019 роки – це важливий черговий крок щодо сприяння забезпечення гідної праці, зміцнення інституцій соціального діалогу з метою посилення участі фахівців в управлінні ринком праці та удосконаленні систем соціального захисту», - зауважив Віктор Іванкевич.

 Він також повідомив, що Мінсоцполітики щороку здійснює моніторинг та оцінює прогрес щодо гідної праці в Україні за показниками та індикаторами, рекомендованими МОП.

 Зокрема, за словами Держсекретаря, по деяких напрямах гідної праці Україна досягла позитивних тенденцій: зменшується чисельність населення, яке зневірилося в пошуках роботи, скорочується середня тривалість незайнятості. Натомість збільшуються очікувана тривалість життя при народженні, нетто-показник кількості учнів в середніх школах; частка дітей, охоплених дошкільною освітою. На жаль, залишається значним рівень виробничого травматизму.

 «В умовах економічного спаду 2013–2014 років існує нагальна необхідність запобігання появі та подальшому розвитку негативних процесів. Це потребує конкретних кроків», - підкреслив Віктор Іванкевич і розповів, що робота в цьому напрямі вже триває. Так, підвищено мінімальну заробітну плату і здійснюється подальше реформування доходів населення. У найближчій перспективі – здійснення пенсійної реформи, реформи системи освіти, зокрема і професійно-технічної, проводяться інші економічні реформи, на часі – прийняття нового Трудового кодексу тощо. Україна долучилася до процесу інноваційної глобалізації, формуючи сьогодні власну інноваційну економіку.

 «З метою покращення соціально-економічних показників необхідно реалізувати заходи, спрямовані на активізацію структурних зрушень в економіці, стабілізацію роботи підприємств в ключових галузях і досягнення збалансованості ринку праці, зниження інфляції, досягнення позитивних темпів зростання і макроекономічної стабільності. Наше Міністерство очікує, що обмін передовою практикою та міжнародним досвідом сприятиме ефективному проведенню реформ у соціальній сфері та реалізації Програми гідної праці в Україні», - наголосив Віктор Іванкевич.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/13042.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове