Міністерство соцiальної політики України


Забезпечення державного контролю при призначенні соціальної допомоги є вкрай актуальним завданням, - Мінсоцполітики

3 Березня 2017, 14:05
У Представництві Світового банку в Україні відбулося засідання круглого столу на тему «Соціальна інспекція: контроль за наданням соціальної підтримки населенню» за участю директора Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталія Музиченка, керівника проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» з боку Світового банку Катерини Петрини та представників засобів масової інформації.

 

Забезпечення державного контролю при призначенні різних видів соціальних допомог, субсидій і пільг на житлово-комунальні послуги та при наданні соціальних послуг є вкрай актуальним завданням, вважають у Міністерстві соціальної політики. Адже у цьому процесі, за словами Віталія Музиченка, порушення законодавства можуть бути як з боку державних посадовців, так і з боку самих громадян. Наприклад, можуть порушуватися терміни, визначені для призначення соціальної підтримки, надаватися послуги неналежної якості, фіксуватися випадки корупції та шахрайства.

Віталій Музиченко поінформував, що задля уникнення порушень та підвищення ефективності діяльності соціальної інспекції Мінсоцполітики розроблено законопроект щодо забезпечення контролю правильності надання соціальної підтримки населенню. Цим проектом акта, зокрема, запропоновано створити з 1 січня 2018 року нову соціальну інспекцію, працівники якої будуть штатними одиницями Мінсоцполітики в обласних центрах і контролюватимуть питання реалізації на місцях норм законодавства щодо надання соціальної підтримки. 1 лютого 2017 року законопроект було схвалено Кабінетом Міністрів України.

Катерина Петрина та Віталій Музиченко особливо підкреслили, що за сприяння Світового банку Мінсоцполітики будуть розроблені нові підходи до здійснення контролю під час надання соціальної підтримки, налагоджено інформаційно-роз’яснювальну роботу. Соціальні інспектори вивчатимуть нові методи роботи, опановуватимуть передовий міжнародний досвід у цій сфері.

«Прийняття законопроекту Парламентом змінить статус соціальних інспекторів, підвищить ефективність їх діяльності за рахунок виконання лише контролюючих функцій, виведення з підпорядкування керівників місцевих органів соціального захисту населення, здійснення перевірок лише окремих випадків, щодо яких є підозри», - зазначив Віталій Музиченко.

Водночас він ще раз наголосив, що будуть здійснені всі заходи, щоб соціальна підтримка потрапляла лише тим, хто її дійсно потребує.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/12637.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове