Міністерство соцiальної політики України


ПРОТОКОЛ засідання членів Ініціативної групи з підготовки Установчих зборів для формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України за участі представників Інститутів громадянського суспільства

30 Грудня 2016, 17:17

 

ПРОТОКОЛ

засідання членів Ініціативної групи з підготовки

Установчих зборів для формування

Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України

за участі представників Інститутів громадянського суспільства

 

7 грудня 2016                                                                                                                   м. Київ

 

 

Присутні: члени Ініціативної групи з підготовки Установчих зборів для формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України (у подальшому – Ініціативна група) у складі 8 присутніх осіб з 20 осіб, затверджених відповідним наказом Міністерства соціальної політики України:

Бадера С. Г., Дзундза Р. М., Іванова Л. М., Кабанченко Г. В., Кропівницька М. Е., Крючкова О.А., Саламаха О. В., Юрченко Ю. П.

 

Крім цього, присутні з власної ініціативи:

Калачов Д. А. – виконавчий директор Громадської спілки «Асоціація народних волонтерів України»;

Овечкіна Юлія Сергіївна – координатор соціального напрямку ГО «Демократичний контроль»

Клюєва Маргарита Олександрівна – голова ГО «Всеукраїнське об’єднання «Природне  материнство»

Вакуловська  Ірина Володимирівна – координатор з гуманітарних та соціальних питань ГО «Добровольчий Альянс»

Тупозлієв Владелен Іванович – голова БО «Благодійний фонд «Лівий берег»

Гутман Дмитро Вікторович - голова ГО «Союз  вимушених переселенців»

Землянська Наталія Геннадіївна - керівник Всеукраїнська профспілка виробників і підприємців

Скорик Марфа Михайлівна - керівник БО «Благодійне товариство «Київський Інститут гендерних досліджень»

Прилуцький С.Ю. - керівник ГО «Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування»

Хакимзанов В.А – представник  ГО «Самооборона Айдар  Артемівськ»

Черватюк Людмила  Дмитрівна - Президент   ГО «Життя майбутнього»

Ковальов Богдан Миколайович -керівник ГО «Союз правих сил».

 

 

Відкрив засідання Дзундза Р.М. – Голова Ініціативної групи з підготовки Установчих зборів для формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, поінформував про те що на засіданні присутні: члени Ініціативної групи з підготовки Установчих зборів для формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України у складі 8 присутніх осіб з 20 осіб, затверджених відповідним наказом Міністерства соціальної політики України, тобто рішення щодо порядку денного прийматись не можуть.

 

Разом з тим, члени Ініціативної групи вирішили обговорити окремі питання, що стосуються їх компетенції.

 

1. Виступив Кабанченко Г.В., проінформував про те, що реєстраційні списки учасників Установчих зборів від 20 жовтня 2016 року для формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України знаходяться у нього (були передані Міністерством на його прохання разом з супровідним листом), а протокол Установчих зборів станом на сьогодні не виготовлений, і не надавши інформації по суті поставлених питань, покинув засідання.

В обговоренні інформації Кабанченка Г.В., взяли участь Дзундза Р.М., Іванова Л.М., Кропивницька М.Е., Скорик М.М., Землянська Н.Г., Гутман Д.В., Юрченко Ю.П.

 

2. Голова Ініціативної групи Дзундза Р.М. надав присутні інформацію, щодо рішення Громадської ради від 25.07.2016, протокол № 8 в якому на розгляд Міністерству соціальної політики України подані пропозиції Громадської ради (лист від 29.07.2016 № 195) щодо складу Ініціативної групи з підготовки Установчих зборів для формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, які включали більше ніж одного представника від інституту громадянського суспільства, що не відповідає вимогам п. 6 і 7 «Типового положення…», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 р. N 996:

 

п.6. «Інститут громадянського суспільства незалежно від своєї організаційної структури та наявності місцевих осередків (відокремлених підрозділів, філій, представництв, місцевих організацій тощо) для участі в установчих зборах делегує одного представника, який одночасно є кандидатом на обрання до складу громадської ради».

п.7. «До складу громадської ради може бути обрано не більше ніж по одному представнику від кожного інституту громадянського суспільства».

 

Таким чином, до складу Ініціативної групи з підготовки Установчих зборів для формування Громадської ради при Міністерстві увійшло щонайменше дві особи, що є членами і керівниками одного ІГС, а саме:

Кабанченко Григорій Володимирович – в.о. президента Об’єднання профспілок «Всеукраїнський конгрес профспілок» (в наказі Міністерства про створення Ініціативної групи,  віце-президент (в заяві на участь в Установчих зборах за підписом президента), заступник голови Національного форуму профспілок України (згідно наказу Мінсоцполітики України від 08.10.2014 р. № 746 «Про затвердження складу Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України») та

Петриченко Петро Миколайович - голова Всеукраїнської громадської організації «Громадської палати України», генеральний секретар Національної конфедерації профспілок України, президент Об’єднання профспілок «Всеукраїнський конгрес профспілок».

 

Вважливо взяти до уваги, що Петриченко П. М. і Кабаченко Г.В. вже порушували чинне законодавство України і у 2014 році, будучи членами одного ІГС, були обрані членами Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України.

 

Іншим доказом вищевикладеного, є документи Об’єднання профспілок «Всеукраїнський конгрес профспілок» в яких його президент Петриченко П.М. одноосібно підписав від імені цього Об’єднання звернення до Ініціативної групи (від 19.09.2016 р. №172, додається) стосовно делегування свого заступника Кабаченка Г.В. до участі в Установчих зборах інститутів громадянського суспільства з формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, які мали відбутися 20 жовтня 2016 р., а потім, також одноосібно скасував це рішення керівного органу Об’єднання профспілок «Всеукраїнський конгрес профспілок» (вих. від 19.10.2016 р. № 175, додається), котре не було розглянуто Ініціативною групою та Установчими зборами.

 

В обговоренні інформації Голови Ініціативної групи Дзундзи Р.М. взяли участь Юрченко.Ю.П., Землянська Н.Г., Іванова Л.І., Черватюк Л.Д., Гутман. Д.В.

 

3. Землянська Н.Г. поінформувала про те, що робота і рішення Ініціативної групи під керівництвом Петриченка П.М. викликали багато скарг і зауважень, які були подані до Ініціативної групи, до Громадської ради та на ім’я Міністра соціальної політики.

В першу чергу, обурення членів профспілок викликало рішення Ініціативної групи від 13 жовтня 2016 року (протоколом №3) стосовно не включення до списку учасників засідання Установчих зборів по формуванню Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, які відбудуться 20.11.2016 р. представників ІГС, які є членами Федерації профспілок України.

Посилаючись на вимоги абзацу 3 пункту 6 «Типового положення про Громадську раду при Міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 № 996, члени Ініціативної групи чомусь забули застосувати ці ж самі вимоги і до самих себе.

 

В обговоренні інформації Землянської Н.Г взяли участь Дзундза Р.М., Юрченко Ю.П., Іванова Л.І., Скорик М.М.

Зокрема,

Дзундза Р.М. проінформував присутніх що саме це рішення частини членів Ініціативної групи з підготовки Установчих зборів для формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, стосовно не допущення до участі в Установчих зборах з формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, своїх основних опонентів з числа уповноважених представників профспілок, які входять до складу Федерації професійних спілок України, яке було прийнято на її засідання під головуванням Петриченка П.М., стало головною перешкодою у проведенні Установчих зборів з формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України. Вже під час реєстрації представників інституту громадянського суспільства, котрі прибули на заплановані Установчі збори дійшло до конфліктних ситуацій та непорозумінь саме з цієї причини.

 

Скорик М.М. запропонувала звернутися до Міністра соціальної політики України з проханням розглянути питання щодо зміни складу існуючої Ініціативної групи, затвердженої наказом від 05 серпня 2016 року № 854, в частині включення до неї представників громадськості, які дійсно зацікавленні у розв’язанні проблем створення нової Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України (зокрема тих з них, які були не допущені до участі в Установчих зборах без пояснення причин), та виключення з її складу тих, хто не приймає участі в її роботі, чи блокує таку роботу.

 

Юрченко Ю.П. зазначив, що на попередньому засіданні Ініціативної групи було прийнято рішення, що саме сьогодні ми мали розглянути всі скарги щодо неправомірних рішень Ініціативної групи на предмет можливих помилок при їх попередньому розгляді та прийняти відповідні рішення, але у зв’язку з відсутністю кворуму виконати його не маємо можливості.

Юрченко Ю.П. підтримав пропозицію Скорик М.М. і інших представників інститутів громадянського суспільства стосовно звернення до Міністра соціальної політики України з пропозицією надати правову оцінку ситуації, що склалася під час проведення Установчих зборів 20 жовтня 2016 року, та не виконання головою і секретарем Установчих зборів своїх обов’язків стосовно оформлення рішення Установчих зборів протоколом, який вони були зобов’язані скласти протягом трьох робочих днів з моменту проведення Установчих зборів, підписати і подати до Міністерства соціальної політики України.

Юрченко Ю.П. також поінформував присутніх щодо питання щодо доцільності внесення пропозиції до Міністерства соціальної політики України стосовно зміни порядку формування Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, а саме: виходити з вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 р. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» щодо формуванню нового складу Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України

 

 

 

Голова Ініціативної групи з підготовки

Установчих зборів для формування

Громадської ради при Міністерстві

соціальної політики України                                                                  Дзундза Р. М.

 

 

 

Секретар Ініціативної групи                                                                    Саламаха О. В.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/12279.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове